Regelgeving en wetten - welke eisen en verplichtingen heeft een aanhanger? (2023)

René Ensing - Woensdag 27 Mei 2021

Aanhangwagen keuringen

 • Toelatingskeuring aanhanger
 • Verlagen van gewicht van aanhangwagen naar 750 kg of lager
 • Aanhanger of caravan uit buitenland invoeren
 • Aanhanger keuren zonder papieren ( ook zelfbouw)
 • Aanhanger keuring kosten
 • Rijden naar een RDW keuringslocatie
 • Jaarlijkse of periodieke aanhanger keuringen

Toelatingskeuring aanhanger

Voor de goedkeuring van de aanhangwagen is er een onderscheid tussen verschillende soorten aanhangers.

1. Aanhangers tot een gewicht van 750 kg

Aanhangwagens met een gewicht tot 750 kg hebben geen kenteken nodig maar moeten sinds 2012 wel voorzien zijn van een typegoedkeuring. Dit heeft de fabrikant altijd Europees geregeld. Wanneer je deze niet kan tonen bij controle door douane of politie kan dit gevolgen hebben.

Controleer daarom of dit goed zichtbaar is op het plaatje op de dissel. Deze moet over de volgende informatie beschikken:

 • Naam fabrikant
 • Type goedkeuringsnummer met voertuigidentificatienummer
 • Technisch maximaal toegestane maximummassa en aslasten

Regelgeving en wetten - welke eisen en verplichtingen heeft een aanhanger? (1)

Door de fabrikant moet ook een IGC certificaat ( individueel goedkeurings certificaat) worden overhandig. Dit is door de standaard productie gekoppeld aan de typegoedkeuring van het model aanhanger.

Controleer bovenstaande dus goed voordat je de weg op gaat! Anders riskeer je een boete van € 90,-

Ongeremde aanhanger tot 750 kg van voor 29-10-2012

Wanneer de aanhanger de eerste toelatingsdatum heeft voor 29 oktober 2012 dan is een typegoedkeuring niet verplicht. Het blijft je eigen verantwoordelijkheid natuurlijk om met de aanhanger veilig onderweg te gaan.

2. Aanhangers zwaarder dan 750 kg.

Aanhangers met een bruto laadvermogen van meer dan 750kg moeten altijd een typegoedkeuring hebben en zijn ook altijd voorzien van een eigen kenteken. Hierbij hoort dus ook altijd een eigen kentekenbewijs. Deze heb je ook nodig om de aanhanger of caravan over te schrijven naar een nieuwe eigenaar. Hiervan is de werking hetzelfde als met een auto.

Verlagen van gewicht van aanhangwagen naar 750 kg of lager

Als u geen kenteken meer wilt bij de aanhanger dan kunt u bij de RDW een verzoek indienen om de aanhanger terug te keuren naar 750kg of zelfs nog lager. Wat vaak wordt gedaan is een aanhanger terugkeuren naar 751kg. Zodoende behoudt je wel het kenteken voor de aanhanger maar mag je er wel praktisch met iedere auto mee rijden zonder BW rijbewijs. Let wel natuurlijk op het gewicht wat je gaat vervoeren.

Het RDW kijkt altijd naar het technisch toegestane laadvermogen wat op het typeplaatje vermeld staat. Terugkeuren kan altijd en ook omhoog keuren tot het technisch maximaal vermogen is geen probleem.

Wat heeft u hier voor nodig?

 1. Het begint met het downloaden van het aanvraagformulier tot aanpassing van het laadvermogen bij de RDW.
 2. Vul dit formulier zo volledig mogelijk in met alle beschikbare informatie en stuur dit formulier met de kentekenplaat en originele kentekenbewijs naar de RDW. Ons advies is om dit altijd aangetekend te doen om zeker te zijn dat het aankomt. Dit kan naar het volgende adres:
  RDW
  unit VRD
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam
  U hoeft hier niets voor te betalen!
 3. Wanneer de RDW uw verzoek goedkeurt ontvangt u een schrijven uit Veendam met een bevestiging en is vanaf dat moment de aanhanger niet meer kentekenplichtig. Deze brief wordt binnen 5 dagen na binnenkomst verzonden.

Het kan ook zijn dat de RDW nog aanvullende gegevens nodig heeft of dat u de aanhanger moet laten wegen. Dit is zowieso het geval wanneer het eigen gewicht ( rijklaar) hoger is dan 750 kg. Dit gewicht staat op het kentekenbewijs als "massa rijklaar". Dan moet u een afspraak maken bij een RDW keuringsstation. Terugkeuren is alleen mogelijk als de massa rijklaar van de aanhanger of caravan lager is dan 750 kg.

Controleer dit eerst zelf op een weegbrug in de buurt!

Wanneer uw aanhanger niet meer kentekenplichtig is moet u nog wel eenwitte kentekenplaat regelen. Deze kunt u aanschaffen bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Hierop komt dan het kenteken van de auto te staan.

Regelgeving en wetten - welke eisen en verplichtingen heeft een aanhanger? (3)

Aanhanger of caravan vanuit buitenland invoeren

Het is van belang dat je altijd de juiste papieren ontvangt van de oude eigenaar die je kunnen helpen met de registratie in Nederland. Vanuit de EU is er nu een europese goedkeuring wat het allemaal makkelijker gaat maken, maar is pas vanaf een paar jaar actief. Vanuit Duitsland ontvang je de "fahrzeugbrief" en vanuit Frankrijk een "conformiteits verklaring". Engeland kent geen registratie van aanhangwagens en kan dus problemen veroorzaken als je deze wilt gaan invoeren en daarvoor moet je dan ook het stappenplan volgen van de registratie van "eigen bouw".

 1. Aanhanger van meer dan 750kg bruto laadvermogen moet gekeurd worden bij de RDW
 2. Maak een afspraak bij een keuringsstation of ga op werkdagen tussen 08.00 en 12.00 zonder afspraak langs bij een RDW keuringsstation.
 3. Neem de registratiepapieren van de aanhanger en eigen legitimatiebewijs mee. Maak vooraf een kopie!
 4. Na goedkeuring van het voertuig ontvang je binnen 5 werkdagen het kentekenbewijs op creditcard formaat. Hierna kunt u een kentekenplaat laten maken.
 5. Kosten voor een keuring van een gebruikte aanhanger bedragen € 140,-. Hier bovenop komt dan nog de inschrijvings en tenaamstelling kosten van € 50,-

Aanhanger keuren zonder papieren

Wanneer je met een aanhanger wilt gaan rijden met een maximummassa van meerdan 750 kg moet deze door de RDW gekeurd worden. Dit geldt voor een eigenbouw aanhanger maar ook voor aanhangwagens die niet uit de EU afkomstig zijn. Deze moeten dan een toelatingskeuring ondergaan.

Wij gaan hier uit van de toelating van een "eenvoudige aanhangwagen" tot 3500kg.
Lees hier alles over de individuele goedkeuringseisen vanaf Juli 2014.

Wat houdt deze keuring in?

 • De aanhanger moet voldoen aan zogenoemde permanente eisen.
 • Individuele keuring van aanhanger op remsysteem, mechanische koppeling.
 • Bij een eigenbouw aanhanger zal er ook een remschema moeten worden kunnen overlegd. Dit geldt niet voor de oplooprem zelf als deze is voorzien van een EG goedkeurmerk.
 • Afhankelijk van de datum van de eerste toelating wordt er na goedkeuring het VIN nummer in het chassis geslagen.
 • Na 5 werkdagen ontvangt u het kentekenbewijs waarmee u de kentekenplaat kan aanvragen.

Hier vindt je het aanvraagformulier voor goedkeuring voor een individuele aanhangwagen.

Aanhanger keuring kosten

De kosten voor een aanhanger keuring zijn afhankelijk van het feit of het een nieuwe of gebruikte aanhanger is.

Keuringskosten nieuwe aanhanger:

 • Identificatie aanhanger € 56,00
 • Inschrijving voertuig in kentekenregister € 39,00
 • Tenaamstelling via RDW € 9,98

Keuringskosten gebruikte aanhanger:

 • Identificatie aanhanger € 56,00
 • Individuele beoordeling €82,00
 • Inschrijving voertuig in kentekenregister € 39,00
 • Tenaamstelling via RDW € 9,98

Rijden naar een RDW keuringslocatie

Dit kan je doen door de aanhanger op een andere aanhanger te vervoeren of met een geldig buitenlands kenteken de aanhanger te vervoeren. Wat je ook kan doen is een eendagskenteken aanvragen.

Deze is alleen in Nederland geldig en staat je toe om met de aanhanger naar het keuringsstation te rijden. Let wel, deze is alleen en enkel deze dag geldig!

Hier kan je dit eendagskenteken aanvragen

Jaarlijkse of periodieke aanhanger keuringen

Vaak ontvangen wij vragen over de vereisten van periodieke keuringen van aanhangwagens. Dit wordt eens per 5 jaar in de Europese commissie ter discussie gesteld en de laatste keer was in 2015. Toen is er met een kleine meerderheid voor gekozen geenAPK voor aanhangers in te stellen.

(Video) MISTACHTERLICHT AANHANGER VERPLICHT, MISTLAMP AANHANGER, MISTLAMP AANHANGER MET SCHAKELAAR, MISTLAMP

Het wordt door alle fabrikanten aanbevolen jaarlijks of per 10.000 km de aanhanger noodzakelijk onderhoud te geven. Dit betreft smeren van draaiende delen, remmen controleren en eventueel opnieuw afstellen van de remvoering en slijtage gevoelige onderdelen vervangen. Natuurlijk kan je dit onderhoud ook zelf doen als je handig bent.

Je bent als eigenaar altijd verantwoordelijk voor de juiste werking van de aanhanger. De politie controleert ook steeds met grotere regelmaat op de werking van verlichting, remmen en belading van de aanhangwagen. Ook na een eventueel ongeluk wordt er ook onderzoek gedaan naar de werking van de aanhanger en of dit ook nadelige invloed heeft gehad met het ontstaan van het ongeluk.

Neem dus geen risico en ga veilig op weg!

Welke eisen zijn er en wat is de regelgeving voor een Aanhanger.

Wij hebben hier een belangrijk aantal basisuitgangspunten toegelicht en beschreven die voor elke aanhangwagen van toepassing zijn.

Maximale afmetingen van de aanhanger

Aanhangwagens mogen:

a. niet langer zijn dan 12,00m

b. niet breder zijn dan 2,55m, en

c. niet hoger zijn dan 4,00m.

Regelgeving en wetten - welke eisen en verplichtingen heeft een aanhanger? (9)

Eisen aan de banden van de aanhanger

 1. Aanhangwagens moeten zijn voorzien van banden waarvan het loopvlak niet bestaat uit metaal of een materiaal dat voor wat betreft hardheid en vervormbaarheid dezelfde eigenschappen heeft.
 2. De banden van aanhangwagens mogen geen beschadigingen vertonen waarbij het karkas zichtbaar is.
 3. De banden mogen geen uitstulpingen vertonen.
 4. De profilering van de hoofdgroeven van de banden moet over de gehele omtrek van het loopvlak ten minste 1,6 mm bedragen, met uitzondering van slijtage-indicatoren.
 5. De banden van aanhangwagens mogen niet zijn nageprofileerd. Van naprofileren is sprake indien slijtage-indicatoren zijn weggesneden, indien de profielvorm van de groef afwijkt van de originele profielvorm, of indien in de bodem van de groef het karkas van de band zichtbaar is.
 6. Het loopvlak van de banden mag geen metalen elementen bevatten die tijdens het rijden daarbuiten kunnen uitsteken.
 7. De op de band aangegeven draairichting moet overeenkomen met de draairichting van de band in voorwaartse rijrichting van de aanhangwagen.
 8. De banden op één as moeten dezelfde maataanduiding hebben.

Regelgeving en wetten - welke eisen en verplichtingen heeft een aanhanger? (11)
Welke verlichting moet er op de aanhanger zitten?

De aanhangwagen moet zijn voorzien van :

 • twee stadslichten indien de aanhanger breder is dan 1,60m
 • twee richtingaanwijzers aan de achterzijde van het voertuig;
 • twee achterlichten;
 • twee remlichten;
 • kentekenplaat verlichting;
 • twee rode retroreflectoren aan de achterzijde van het voertuig; het gekke hiervan is dat ze als driehoek reflector wel verplicht zijn voor de typegoedkeuring maar dat hierna je iedere vorm reflector mag plaatsen volgens de permanente eisen.
 • één mistachterlicht in of links van het midden langs vlak van het voertuig;
 • twee witte retroreflectoren aan de voorzijde van het voertuig;
 • ambergele retroreflectoren aan elke zijkant van het voertuig, de achterste retroreflector aan de zijkant mag rood zijn;
 • twee markeringslichten aan de voorzijde en twee aan de achterzijde van het voertuig, indien het voertuig breder is dan 2,10m
 • Zijmarkeringslichten indien het voertuig langer is dan 6,00m.

Check hier ons assortiment verlichting en vindt de juiste verlichting.

Waar moet de verlichting zitten op een aanhanger?

Richtingaanwijzers aanhangwagens

De richtingaanwijzers moeten aan de achterzijde van het voertuig zijn aangebracht:

 • • op een afstand van niet meer dan 0,50m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig;
 • • op een onderlinge afstand, gemeten tussen de binnenranden van het lichtdoorlatende gedeelte, van niet minder dan 0,60m
 • • op een hoogte van niet minder dan 0,25m en niet meer dan 1,50m boven het wegdek. Indien zulks in verband met de constructie van het voertuig niet mogelijk is, mogen de richtingaanwijzers op een hoogte van meer dan 1,50m doch niet meer dan 2,10m boven het wegdek zijn aangebracht.

Check hier ons assortiment markeringsverlichting.

Achterlichten aanhanger

De achterlichten moeten logischerwijs aan de achterzijde van het voertuig zijn aangebracht:

 • • op een afstand van niet meer dan 0,50m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig;
 • • op een onderlinge afstand, gemeten tussen de binnenranden van het lichtdoorlatende gedeelte, van niet minder dan 0,60m dan wel niet minder dan 0,40m indien de grootste breedte van het voertuig minder bedraagt dan 1,30m
 • • op een hoogte van niet minder dan 0,25m en niet meer dan 1,50m boven het wegdek. Indien zulks in verband met de constructie van het voertuig niet mogelijk is, mogen de achterlichten op een hoogte van meer dan 1,50m doch niet meer dan 2,10m boven het wegdek zijn aangebracht.

Check hier ons assortiment Achterlichten voor de aanhanger

Reflectoren voor de aanhangwagen

De rode (driehoek ) retro reflectoren moeten aan de achterzijde van het voertuig zijn aangebracht:

 • • op een afstand van niet meer dan 0,50m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig;
 • • op een onderlinge afstand, gemeten tussen de binnenranden van het lichtdoorlatende gedeelte, van niet minder dan 0,60m dan wel niet minder dan 0,40m indien de grootste breedte van het voertuig minder bedraagt dan 1,30m
 • • op een hoogte van niet minder dan 0,25m en niet meer dan 0,90m boven het wegdek.

De witte retro reflectoren aan de voorzijde van het voertuig moeten voor de eerste as zijn aangebracht:

 • • op een afstand van niet meer dan 0,50m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig;
 • • op een onderlinge afstand van niet minder dan 0,60m dan wel niet minder dan 0,40m indien de grootste breedte van het voertuig minder bedraagt dan 1,30m
 • • op een hoogte van niet minder dan 0,25m en niet meer dan 0,90m boven het wegdek. Indien zulks in verband met de constructie van het voertuig niet mogelijk is, mogen de retro reflectoren op een hoogte van meer dan 0,90m doch niet meer dan 1,50m boven het wegdek zijn aangebracht.

De ambergele retro reflectoren aan elke zijkant van het voertuig moeten:

 • • op een hoogte van niet minder dan 0,25m en niet meer dan 0,90m evenwijdig aan het middenlangsvlak boven het wegdek zijn aangebracht. Indien zulks in verband met de constructie van het voertuig niet mogelijk is, mogen de retroreflectoren op een hoogte van meer dan 0,90m doch niet meer dan 1,50m boven het wegdek zijn aangebracht dat:
  • o één retroreflector zich bevindt in het middelste derde gedeelte van de aanhangwagen;
  • o de onderlinge afstand tussen de retroreflectoren niet meer dan 3,00m bedraagt;
  • o de afstand van de voorste retroreflector tot de voorzijde van de aanhangwagen niet meer dan 3,00m bedraagt;
  • o de afstand van de achterste retroreflector tot de achterzijde van de aanhangwagen niet meer dan 1,00m bedraagt, waarbij het voertuiggedeelte boven de 2,00m buiten beschouwing wordt gelaten in de afstand tot de achterzijde.

Check hier het assortiment Reflectoren

Zijmakeringslichten

De Zijmarkeringslichten moet zijn aangebracht bij aanhangwagens langer dan 6.00 meter:

  • • in de lengterichting van het voertuig waarbij ten minste één zijmarkeringslicht zich in het middelste derde gedeelte van het voertuig bevindt, en het meest naar voren geplaatste zijmarkeringslicht zich niet meer dan 3,00m van de voorkant van het voertuig bevindt, en het meest achterwaarts geplaatste zijmarkeringslicht zich niet meer dan 1,00m van de achterkant van het voertuig bevindt;
  • • op een onderlinge afstand van niet meer dan 3,00m tussen twee opeenvolgende zijmarkeringslichten
  • • op een hoogte van niet minder dan 0,25m en niet meer dan 0,90m boven het wegdek. Indien zulks voor de vorm van de bovenbouw noodzakelijk is, mogen de zijmarkeringslichten op een hoogte van meer dan 0,90m doch niet meer dan 1,50m boven het wegdek zijn aangebracht.

Mistlicht

Het mistachterlicht moet zijn aangebracht:

  • • op ten minste 0,10m afstand van de remlichten
  • • op een hoogte van niet minder dan 0,25m en niet meer dan 1,00m boven het wegdek.

Hier vind je alle losse mistlampen.

Optionele verlichting welke op een aanhanger mag zitten

Wat je mag installeren maar niet verplicht is:

  • • twee extra markeringslichten aan de voorzijde en twee extra markeringslichten aan de achterzijde, indien deze lichten niet reeds ingevolgeartikel 5.13.51verplicht zijn;
  • • twee of vier markeringslichten aan de voorzijde en twee of vier markeringslichten aan de achterzijde van het voertuig, indien deze lichten niet reeds ingevolgeartikel 5.13.51verplicht zijn;
  • • zijmarkeringslichten, indien deze lichten niet reeds ingevolgeartikel 5.13.51verplicht zijn
  • • één of twee achteruitrijlichten;
  • • werklichten;
  • • één derde remlicht;
  • • twee extra richtingaanwijzers en waarschuwingsknipperlichten aan de achterzijde van het voertuig;
  • • twee staaklichten;
  • • één of twee mistachterlichten.

En ook:

  • • extra witte retroreflecterende voorzieningen aan de voorzijde;
  • • extra rode retroreflecterende voorzieningen aan de achterzijde,
  • • extra retroreflecterende voorzieningen aan de zijkanten van het voertuig, welke ambergeel moeten zijn, met uitzondering van de achterste zijreflector, welke rood mag zijn.

Hiervoor wordt vaak deze reflecterende tape gebruikt.

Is een losbreekkabel verplicht als hulpkoppeling?

De wetgeving van ongeremde aanhangwagens tot 750kg is veelvuldig gewijzigd om deze in Europa gelijk te trekken. Nu is een losbreekkabel verplicht op een ongeremde aanhangwagen. Anders riskeer je een boete van de politie. Het advies is dan ook altijd de aanhanger met een deugdelijke hulpkoppeling uit te rusten. Deze vind je hier.

Aanhangwagens boven de 750kg moeten een eigen reminrichting ( oplooprem) hebben die dus ook zelf meeremt met het trekkende voertuig. Hier is dan ook een breekkabel aan bevestigd die er voor zorgt dat als de aanhanger losbreekt de handrem wordt aangetrokken en de aanhanger zelfstandig tot stilstand komt.

Delen van de koppeling van aanhangwagens mogen tijdens het ontkoppelen, het losbreken of in afgekoppelde toestand het wegdek niet kunnen raken.

Meer info over de wettelijke regels met betrekking tot aanhangwagens tot 750 kg vindt u hier.

Info over de wettelijke kaders voor aanhangers vanaf 750 kg vindt u hier.

 • merin eggink

  Geplaatst op maandag 8 augustus 2022 10:54

  Omdat de trailer dan geremd is moet deze in mijn ogen ook gekeurd worden. Om het zeker te weten in dit specifieke geval wil ik je adviseren contact op te nemen met de RDW.

 • B.rovers

  Geplaatst op zaterdag 6 augustus 2022 08:38

  Mag ik een geremd caravan onderstel uit 1977 met alko as tot 650 kg zonder kenteken gewoon ombouwen naar aanhanger zonder deze te laten keuren?

 • merin eggink

  Geplaatst op donderdag 2 juni 2022 08:22

  Zolang de aanhanger aan alle permanente eisen voldoet wel. Dus kijk naar de afmetingen en monteer wanneer mogelijk nog extra markeringsverlichting. Verder zijn er geen beperkingen behalve dat het een deugdelijke constructie moet zijn uiteraard.

 • Dirkjan

  Geplaatst op woensdag 1 juni 2022 23:08

  Mag je een plateau aanhanger ombouwen naar een dichte bak aanhanger zonder hem om te laten keuren

 • merin eggink

  Geplaatst op donderdag 7 april 2022 14:32

  Een neuswiel is nooit een verplichting maar vaak wel essentieel om de aanhanger te kunnen ontkoppelen. Maar het is een hulpmiddel, geen verplichting.

  (Video) Webinar Partnerperikelen voor de vermogende particulieren en dga’s.

 • ruud Goudbeek

  Geplaatst op woensdag 9 februari 2022 21:15

  Is een neuswiel op een aanhanger met een dubbele as verplicht?

 • merin eggink

  Geplaatst op dinsdag 23 november 2021 12:40

  Je kan hem inderdaad voor individuele goedkeuring aanmelden bij de RDW. Van belang is dan wel om een nieuw remschema mee te kunnen leveren.

 • Gerard

  Geplaatst op dinsdag 9 november 2021 20:15

  Ik heb een oude caravan gekocht. Zonder papieren en zichtbaar chassisnummer. Deze willen we helemaal opknappen en dan verkopen. Is het een idee om deze als nieuwe caravan in te laten schrijven bij de RDW? (Omdat officiële papieren etc aanvragen een lastig verhaal schijnt te zijn.)

 • Henk

  Geplaatst op zondag 2 mei 2021 00:38

  Ik heb een boot in Nederland gekocht die staat op een trailer zonder kenteken of papieren
  Kan ik deze trailer laten keuren, eventueel in Nederland en die dan invoeren in België ?
  Waar kan ik de nodige informatie vinden aub.
  Mvg.

 • J

  Geplaatst op vrijdag 12 maart 2021 21:47

  Ik heb een kart aanhanger gekocht, tweedehands via marktplaats. Deze is nog niet op kenteken geregistreerd en dat wil ik wel graag laten doen. Probleem is dat er geen papieren bij zitten. Er staat wel een nummer ingeslagen in het frame maar dit nummer is niet bekend bij de RDW. Ik gok dat deze ooit in Frankrijk of België is geregistreerd (gezien de velgmaat die in NL niet te vinden is maar wel in Frankrijk en het merk van het frame is ook Frans) Er is het een en ander aan de aanhanger aangepast, zoals interieur en hij heeft een elektrische laadklep. Ik heb geen idee of ik gewoon bij de RDW aan kan kloppen zonder papieren? Ik wou een afspraak maken maar dat lukt niet echt. Ik weet niet welke categorie ik aan moet klikken. Alvast bedankt!

  Mvg J

 • merin eggink

  Geplaatst op maandag 25 januari 2021 17:10

  Je hebt dan te maken met de wetgeving van uitstekende lading. je mag 1 meter achter de aanhanger uitsteken maar maximaal 5 mtr achter de as.

 • Gert Verschoor

  Geplaatst op zaterdag 23 januari 2021 19:57

  Ik heb een boottrailer en nu wil ik mijn kentekenplaat en de verlichting op een vaste plaats monteren i.p.v. op een losse verlichtingsbalk die ik er elke keer af moet halen. Mijn verlichting is al IP68 waterdicht. De verlichting kan ik in en uit schuiven. Ik heb geen plaats naast de verlichting op de uitschuifdelen en wil die dus 1 meter voor de achterzijde van de trailer plaatsen. Wat is hiervoor de regelgeving?

 • merin eggink

  Geplaatst op maandag 11 januari 2021 09:15

  Hallo Henk, Als er al een kenteken op is afgegeven is het vreemd dat deze niet meer bekend is bij de RDW? Dat lijkt me gek. Een schamelwagen moet als nieuwe registratie ook aan andere eisen voldoen waaronder hydraulische remmen. Dit gaat dus niet lukken lijkt me. Ik zou eerst even goed navraag doen naar de originele registratie en dan pas nieuwe registratie overwegen.

 • Henk

  Geplaatst op zondag 10 januari 2021 09:07

  Hallo merin,
  Ik heb een schammelwagen met huif gekocht heb wel een kenteken papier maar geen deel 3 erbij en is niet meer bekend bij het RDW,
  Moet ik hem eerst laten keuren?
  Want de kosten zjn wel 104,40
  En dan kijken ze hem helemaal na?
  Dus als ze wat vinden komen die kosten er ook over heen gr henk

 • merin eggink

  Geplaatst op maandag 30 november 2020 13:59

  Een remschema is een combinatie van as, oplooprem, koppeling, en banden. Deze wordt aangeleverd bij goedkeuring van de aanhanger. Om deze individueel te keuren moet dit dus ook bekend zijn en kan worden opgevraagd bij de assen fabrikant.

 • Donné Elie

  Geplaatst op zondag 22 november 2020 10:29

  Ik heb een caravan in Spanje gekocht met Spaanse papieren. Nu wil ik deze laten keuren in Nederland. Kan iemand mij helpen met COC en remschema ? De caravan is van 2006 en heeft vooralsnog nog nooit een kenteken gehad . Wel wordt er door een bedrijf met de caravan al jaren van en naar de camping gereden

 • merin eggink

  Geplaatst op donderdag 15 oktober 2020 12:38

  Ja dit wordt dan een individuele keuring waarbij ze de complete aanhanger controleren. Dus inderdaad ook de huidige staat. Het remschema kan worden opgevraagd als alle eerder genoemde componenten duidelijk zijn. Maar dit is helaas geen standaard procedure.

 • Stijn

  Geplaatst op woensdag 14 oktober 2020 09:38

  Hoi Merin,

  Dank voor je reactie. Kan ik dit remschema opvragen bij de as leverancier (Knott) ?
  Wordt er bij deze keuring verder ook gekeken naar staat Vd aanhanger dus verlichting, banden, bodem, slijtagedelen? En is het überhaupt haalbaar om een kenteken op een aanhanger uit 1989 zonder type plaatje / nummer te krijgen?

  Dank!

 • merin eggink

  Geplaatst op donderdag 8 oktober 2020 17:08

  Je kan alleen een kenteken krijgen als je en remschema kan aanleveren bij de RDW. Dan krijgt de aanhanger een individuele keuring. Een remschema is een overzicht van de assen, oplooprem, koppeling en wielen.

  (Video) De weerbaarheid van onze samenleving tegen digitale dreiging is cruciaal

 • Stijn

  Geplaatst op woensdag 7 oktober 2020 19:21

  Ik heb een tweedehands tandem Asser met oploop rem gekocht. Bouwjaar rond 1989. Aanhanger heeft geen kenteken, verder staan er in de trekstang 5 cijfers ingeslagen. Verder geen type plaatje. Kan ik hiermee een kenteken op de aanhanger krijgen?
  Gr

 • jan

  Geplaatst op dinsdag 8 september 2020 09:16

  ik heb een vouwwagen tot 750kg omgebouwd tot klein foodtruckje. leeg weegt hij 700 maar met apparatuur erin 860...
  kan/mag ik hiermee de weg op of moet ik hem laten keuren omdat ik hem omgebouwd heb? zo ja is het haalbar om zoiets te laten keuren?

 • Jeff

  Geplaatst op dinsdag 18 augustus 2020 19:06

  Goededag.
  Ik ben in het bezit van een dubbelas 3500kg aanhanger.
  Welke eisen worden mij gesteld voor het aanvragen van een kenteken.
  Hij is,,
  Nederlands gekeurd (roll on)
  Heeft type plaat met serie nummer.
  Is aangeschaft omstreeks 2005
  Heeft geen eigen kenteken.
  Ben niet in bezit van papieren.
  Kan deze aanhanger een kenteken krijgen alleen op vertoon en identificeren serienummer. Of,,,,, moet ik een gehele keuring doorstaan?
  Bedankt en Mvg Jeffrey.

 • Henry Vos

  Geplaatst op vrijdag 7 augustus 2020 23:51

  Ik kan een aanhanger kopen, maar er zit helemaal niks bij. bouwjaar is onbekend.
  Mag ik hier de weg mee op en naar het buitenland

 • merin eggink

  Geplaatst op vrijdag 7 augustus 2020 11:32

  Als hij van voor 2012 is mag dat inderdaad..;)

 • Emiel

  Geplaatst op vrijdag 7 augustus 2020 01:18

  Hallo, kunt u mij helpen? Ik heb een amerikaanse ongeremde boottrailer op het oog. Wil deze gebruiken tot 750kg. Als ik de verlichting en reflectoren in orde maak, aangezien deze nu afwijken t.o.v. de eisen, moet ik dan nog naar de rdw voor keuring of mag ik er dan mee de weg op?

 • merin eggink

  Geplaatst op zondag 12 juli 2020 14:52

  Je kan dan met de factuur een afspraak maken bij de RDW.

 • Piet Lamers

  Geplaatst op zondag 12 juli 2020 10:59

  Hallo ik heb in Duitsland een nieuwe kiep aanhanger gekocht met COC papieren wat moet ik doen

 • merin eggink

  Geplaatst op maandag 29 juni 2020 18:59

  vanaf 2012 moeten alle aanhangers en caravans een europese goedkeuring hebben. Als dit op de caravan zit is er geen probleem. Vaak zit er dan een COC verklaring bij wat eigenlijk de papieren zijn die bij de caravan/aanhanger horen.

 • merin eggink

  Geplaatst op maandag 29 juni 2020 18:58

  Je moet wel een afspraak maken, het is geen vrije inloop.

 • Rein

  Geplaatst op zondag 28 juni 2020 13:44

  Ik heb recent een trailerbaar zeiljacht van 1.300 inclusief wegtrailer gekocht. Boot + trailer zijn in 2016 door de vorige eigenaar ingevoerd vanuit Frankrijk in nederland, papieren heb ik in mijn bezit. Trailer staat nog op Frans kenteken. Als ik samen met de vorige eigenaar (de de trailer invoerde) naar RDW rijdt, kan de trailer dan plekke gekeurd en overgeschreven / gekentekend worden?

 • Fred de groot

  Geplaatst op zaterdag 27 juni 2020 23:11

  Ik zou een caravan van <750kg in Engeland willen kopen en deze in 2020 naar Nederland willen halen. Moet ik deze laten keuren bij het RDW?

 • merin eggink

  Geplaatst op maandag 8 juni 2020 14:40

  Nieuwe aanhangers moeten zowieso gekeurd zijn. Dit kan je individueel laten doen bij de RDW. Alleen voor 2012 was dit niet noodzakelijk.

 • Jan

  Geplaatst op zondag 7 juni 2020 17:24

  Ik wil zelf een onderstel bouwen voor een mini caravan. Als het gewicht onder de 750 kg blijft moet ie dan gekeurd worden en mag hij dan ongeremd zijn? Als het gewicht boven de 75- kg komt moet ie dan zo wie zo gekeurd worden en moet ie dan geremd zijn?

 • merin eggink

  Geplaatst op dinsdag 26 mei 2020 14:24

  checken of er ook knott assen onder zitten. Punt is dat je een remschema moet hebben om de aanhanger individueel te kunnen keuren. Dit kunnen wij voor je aanvragen als we type nrs hebben van assen, oplooprem en banden.

 • ries levering

  Geplaatst op maandag 25 mei 2020 19:47

  (Video) Cyber Security Seminar | Accelerate your cyber security maturity

  kan een geremde boottrailer kopen . echter geen kentekenbewijs erbij. wel een nieuwe koppeling van het merk knott banden verlichtig etc etc. wat te doen voor een kentekencombinatie boot en trailer ongeveer 2000kg.

 • merin eggink

  Geplaatst op maandag 25 mei 2020 10:44

  Het is van belang dat je een remschema hebt. Dit is de combinatie van remmen, assen, en oplooprem die de technische werking beschrijft. Wellicht zit deze er nog wel bij? Dan kan je een individuele keuring afspraak maken bij de RDW.

 • Richard Verlijsdonk

  Geplaatst op maandag 25 mei 2020 00:11

  Ik heb zojuist een boot met bijbehorende trailer aangeschaft. De trailer is Amerikaans (Tahoe) en niet gekeurd of gekentekend. Wat moet ik doen om deze op een Nederlands kenteken te krijgen ? Trailer is voorzien van schijfremmen. .

 • merin eggink

  Geplaatst op zaterdag 2 mei 2020 10:09

  Dat was het wel inderdaad altijd. Als je het exact wilt weten zou ik de RDW even bellen. Probleem is dat ze nu niet geopend zijn ivm Corona, maar wel gewoon telefonisch bereikbaar.

 • Bas

  Geplaatst op vrijdag 1 mei 2020 09:28

  Bedankt voor uw antwoord, zijn de kosten voor het keuren van een ongeremde aanhanger gelijk aan de kosten van een geremde aanhanger (€140 euro als ik het goed begrijp)?

 • merin eggink

  Geplaatst op vrijdag 1 mei 2020 09:00

  Vanaf 2012 hebben ongeremde aanhangers ook een typegoedkeuring nodig. Je kan de aanhanger ook individueel laten keuren bij de RDW natuurlijk.

 • Bas

  Geplaatst op vrijdag 1 mei 2020 08:09

  Ik wil graag een boottrailer tot 750 kg bouwen. Hierop komt een rubberboot, hij zal dus niet zwaar belast worden. Moet ik deze boottrailer dan ook laten keuren? Of is dit niet mogelijk? Anders kan ik misschien beter een bestaande boottrailer kopen met type goedkeuring en deze naar wens ombouwen.

 • merin eggink

  Geplaatst op zaterdag 4 april 2020 11:26

  Hallo Marcel,

  Zoals per mail uitgelegd moet je dan een remschema kunnen overleggen van oplooprem, assen en wielen.

 • Marcel

  Geplaatst op zaterdag 4 april 2020 09:14

  Gd,
  Ik heb een Amerikaanse Shorelander boottrailer uit 2002 welke geen papieren heeft. De trailer is omgebouwd met een Knott as en oplooprem, Europese wielen en de juiste verlichting. Na contact met de RDW stelt deze dat, om deze trailer op NL kenteken te zetten, de fabrikant moet instemmen met de aanpassingen die ik heb gedaan?? Kunt u mij dit uitleggen? Bvd Marcel

 • merin eggink

  Geplaatst op maandag 9 maart 2020 10:17

  Ja het geheel mag nooit de 750kg overschrijden. Dat is de enige echte eis. En voertuig moet aan de permanente eisen voldoen, Dus verlichting, banden e.d. moeten in orde zijn.

 • Rudi

  Geplaatst op woensdag 4 maart 2020 22:30

  Dus samengevat: bij een aanhangwagen van vóór 2012, maakt het niet uit wat de specificaties van de fabrikant zijn want zolang het geheel maar minder dan 750 kg. weegt, mag je er ongekeurd mee rondrijden. Heb je hem wél laten keuren, dan gelden de specificaties van de fabrikant, ervan uitgaande dat de RDW die bij de keuring heeft overgenomen.
  De politie zal mij nog wel vaker aanhouden, want ik rij dus met een boot van 5 meter op een flinke trailer....achter een oude Renault Twingo :-) ... en dat mag dus allemaal net.

 • merin eggink

  Geplaatst op woensdag 4 maart 2020 16:11

  ja klopt inderdaad. Voor 2012 was er geen Europese goedkeuring vereist inderdaad. De politie heeft maar paar specialisten die het snappen. Er zijn wel meer vage regels en afwijkingen voor nieuwe aanhangers die weer anders zijn dan permanente eisen voor aanhangers daarna. Werkt erg verwarrend allemaal.

 • Rudi

  Geplaatst op dinsdag 3 maart 2020 22:32

  Tenzij de aanhanger van voor 2012 is, toch? De mijne is nog ergens uit de vorige eeuw... Of heeft de rdw het serieus zo geregeld dat ik hem eerst moet laten keuren (en betalen) voor 1300 kg en gelijk daarna terug moet laten keuren (en betalen) naar <750 kg. Politie snapt het trouwens ook niet, want ik ben al 2 keer aangehouden, maar die komen niet verder dan "het serienummer is niet in het systee vermeld, dus mag hij max 750 kg wegen" en na wat gereken en gediscussieer waren beide het ermee eens dat de combinatie minder dan dat zou wegen, en kon ik doorrijden.

 • merin eggink

  Geplaatst op dinsdag 3 maart 2020 10:40

  Ja klopt gedeeltelijk. Als de fabrikant gelijk de aanhanger als 750kg registreerd is er geen kentekenplicht. Nu is de aanhanger al als 1300 kg aangemaakt en moet er dus een terugkeuring geschieden.

 • Rudi

  Geplaatst op zondag 1 maart 2020 08:51

  Als de 1300 kg trailer laat keuren, dan kan ik hem toch óók daarna terug laten keuren naar <750 kg. Dat kan met elke aanhanger en dan is ook het kentekenbewijs weer weg. Waarom kan ik hem dan niet gelijk ongekeurd laten? Er is immers geen <750 kg - kenteken. Ik vind het maar een puinhoop met die hele keuringsregels. Laat de fabrikant gewoon bepalen of hij een aanhanger met of zonder kenteken bouwt óf regel gewoon kentekens / keuringsbewijzen voor álle aanhangwagens, dan is het tenminste duidelijk.

 • merin eggink

  Geplaatst op dinsdag 25 februari 2020 09:14

  (Video) Scherpe inkoop van extern personeel vraagt om scherp risicobeheer. Een paneldebat.

  Je moet inderdaad de maximale toegestane massa volgen. Deze is 1300kg en daarom is het kenteken dus ook verplicht.

Toon meer

Toon minder

Videos

1. NIP-webinar: Wegwijzer wet- en regelgeving voor psychologen in de gezondheidszorg
(Nederlands Instituut van Psychologen Utrecht)
2. 28-06-2018 - middagvergadering (ECO)
(Vlaams Parlement)
3. Webinar Elektrotechniek Monteursdag 2022
(Techniek Nederland)
4. Interview Recht in Beeld - Prof. dr. C.W. Maris
(University of Amsterdam)
5. 12-07-2021 - middagvergadering (BIN)
(Vlaams Parlement)
6. Webinar packaging administration, subtitled in English - november 3th 2022
(Afvalfonds Verpakkingen)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated: 23/05/2023

Views: 6265

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.