Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (2023)

Pdf downloaden

Bijdragen vanPatrick Coye

Pdf downloaden

In dit artikel:

Overtollige verf uit het penseel verwijderen

De kwast reinigen met water en zeep

Goede penseelgewoonten aanhouden tijdens het schilderen

Tips en waarschuwingen

Gerelateerde artikelen

Bronnen

Acryl penselen zijn bijna niet meer te gebruiken als ze niet goed gereinigd worden, daarom is het belangrijk om je penselen na elk gebruik grondig te wassen. Verwaarlozing van het reinigen van je penselen kan ze onbruikbaar maken omdat de haren dan hard worden en aan elkaar blijven zitten, vooral bij het gebruik van sneldrogende acrylverf. Gelukkig kost het reinigen van acrylpenselen slechts enkele minuten werk. Het reinigen van je penselen stelt je in staat om ze steeds opnieuw te gebruiken en zal de levensduur van je penselen verlengen.

Methode 1

Methode 1 van 3:

Overtollige verf uit het penseel verwijderen

 1. 1

  Veeg verf van de haren met een papieren handdoek of doek. Deze stap is optioneel, maar kan helpen. Voordat je de verfkwast met water schoonmaakt, wikkel je eerst een papieren handdoek of doek om de haren van de kwast en druk je zachtjes op de kwast om overtollige verf te verwijderen. Het wegvegen van de overtollige verf maakt het gemakkelijker en sneller om de kwasten schoon te spoelen.[1]

  (Video) 47 Painting tips and tricks

  • Wacht niet met schoonmaken na het schilderen. Het is belangrijk om je penseel direct na het gebruik schoon te maken.[2]
 2. Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (4)

  2

  Borstel met de verfkwast over de papieren handdoek of doek. Borstel de haren van de verfkwast over de papieren handdoek of doek tot de kwast geen verf meer achterlaat. Dit helpt om zo veel mogelijk verf te verwijderen voordat je de penselen gaat wassen.

 3. Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (5)

  3

  Roer met het penseel in een kopje water. Laat je penseel in een kopje water zakken en draai de haren van het penseel een paar seconden rond de bodem. Dompel het penseel niet te lang onder, maar roer met het penseel om nog meer overtollige verf te verwijderen.[3]

  • Als je een kopje water hebt gebruikt om de penselen tussen het aanbrengen van de verschillende kleuren te spoelen, dan kun je dit water gebruiken, of werken met schoon water. Na deze eerste wasbeurt ga je het penseel met water en zeep wassen, dus is het niet erg als het water troebel is.
  • Nadat je de verf hebt weggeveegd en de kwast hebt ondergedompeld, zal je kwast schoner zijn. Dit is echter niet voldoende om de kwast volledig schoon te maken. Je moet zeep en water gebruiken om het penseel schoon te maken en de haren zacht en flexibel te houden.[4]

  Advertentie

Methode 2

Methode 2 van 3:

De kwast reinigen met water en zeep

 1. Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (6)

  1

  Houd het penseel onder lauw water. Laat lauwwarm water uit de kraan lopen. Houd vervolgens je penseel onder de kraan, vijf tot tien seconden, om hem te spoelen en schrob voorzichtig, al draaiend, zodat het water alle kanten van het penseel kan bereiken.[5]

  • De druk van het water helpt om verf los te maken die je misschien niet weg hebt kunnen krijgen door alleen maar de kwast af te vegen.
 2. Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (7)

  (Video) Vloeibare siliconenrubber zelf goedkoop een mal maken van een figuur

  2

  Knijp in de haren om de laatste verfresten los te maken. Na het penseel of de kwast vijf tot tien seconden onder de kraan te hebben gehouden, knijp je met je vingers voorzichtig de haren uit.

  • Op dit moment lijkt het penseel misschien schoon, maar het is nog steeds noodzakelijk om door te gaan met schoonmaken met zeep.
  • Je kunt proberen om op dit punt een borstelkam te gebruiken om alle verf eraf te krijgen.
 3. Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (8)

  3

  Doe zachte zeep op het penseel en werk het in de haren. Zet de kraan uit en doe vervolgens een theelepel zachte zeep of penselenzeep op de haren van het penseel. Masseer de zeep met je vingers in de haren van het penseel.[6]

  • Je kunt ook shampoo gebruiken in plaats van zeep.
  • Als je een grote kwast wast, zorg er dan voor dat je de zeep zowel in de binnenste haren als in de buitenste haren masseert.
  • Het is belangrijk om de zeep op die plekken op het penseel te krijgen waar de haren de metalen huls, de bus, rond de steel van de kwast elkaar ontmoeten. Als je de haren rond de huls overslaat bij het schoonmaken, zullen de haren zich uiteindelijk doen uitspreiden, verharden en de vorm van het penseel veranderen.
 4. Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (9)

  4

  Spoel de zeep uit. Zet het water weer aan tot het lauwwarm is. Plaats het penseel vervolgens onder het water. Nadat er geen zeepsop meer van het penseel afkomt, masseer je met je vingers de haren om de laatste zeepresten te verwijderen.

 5. Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (10)

  5

  Beweeg heen en weer met het penseel in de zeep. Doe na het uitspoelen van de zeep een kleine hoeveelheid vloeibare zeep in de palm van je hand. Houd het penseel in je andere hand en draai de haren van het penseel rond in de zeep.

  • Het ronddraaien van de verfkwast in zeep helpt om moeilijk bereikbare verfresten in de haren rond de huls te bereiken.
  • De wervelende beweging bootst na hoe je je penseel gebruikte tijdens het schilderen, met als resultaat dat de zeep de gebieden van het penseel bereikt waar er nog verf kan zitten.
 6. 6

  Spoel de kwast uit. Nadat je het penseel rond hebt bewogen in de zeep in je handpalm, hoort het penseel volledig schoon te zijn. Houd het onder lauw water en masseer vervolgens de laatste zeep uit de haren.[7]

 7. Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (12)

  7

  Droog de kwast. Het is niet goed voor penselen om voor langere tijd nat te zijn. Nadat je klaar bent met het uitspoelen van de zeep, wikkel je de haren van het penseel in een papieren handdoek of een schone doek en knijp je voorzichtig om water op te nemen.[8]

  • Laat je penselen horizontaal drogen. Wanneer je ze verticaal opbergt op hun haren, kunnen die uit vorm worden gebogen.

  Advertentie

Methode 3

Methode 3 van 3:

Goede penseelgewoonten aanhouden tijdens het schilderen

 1. Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (13)

  1

  Dompel de penselen af en toe in het water bij gebruik van meerdere penselen. Er zijn verschillende gewoonten die je tijdens het schilderen kunt toepassen, die het reinigen van je kwast gemakkelijker maken en die de haren kunnen beschermen tegen verharding of beschadiging. Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is om de verf niet te laten drogen op de haren.

  • Als je meerdere penselen gebruikt tijdens het schilderen en je neemt lange pauzes tussen elk sessie, denk er dan aan om de penselen af en toe terug in de verf te dopen om te voorkomen dat ze uitdrogen.
  • Door de penselen in water te dompelen en rond te draaien om overtollige verf te verwijderen, zorg je ervoor dat de verf niet indroogt op de haren.[9]
 2. 2

  Zorg dat je de penselen niet doorweekt tijdens het schilderen. Als je meerdere penselen gebruikt, kan de verleiding groot zijn om de penselen gewoon in het water te laten staan. Laat je de penselen echter in het water rusten, dan kan dit de haren doen uitspreiden en ze uit vorm buigen. De beste manier om je penselen tijdens het schilderen te bewaren is door ze horizontaal op een vod of papieren handdoek te leggen.[10]

 3. Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (15)

  3

  Probeer de huls vrij te houden van verf. Als je aan het schilderen bent, kan je in de verleiding komen om de haren van het penseel volledig in de verf te dopen, zodat de hele kop van het penseel ondergedompeld is. Door dit te doen zal er echter verf rond de huls van de kwast komen, waardoor het uiterst moeilijk is om de kwastharen schoon te maken, wat uiteindelijk het penseel zal beschadigen en de haren zal uitspreiden.[11]

  • In plaats van het penseel in de verf te dompelen tot aan de huls, probeer je slechts ¾ van de kwastharen in de verf te dompelen.

  Advertentie

Tips

 • Nagellak is een agressief middel, zodat je penseel enigszins beschadigd zal zijn, maar wel bruikbaarder dan voorheen.
 • Laat de kwast drie minuten in zeer heet water weken, en daarna vijf minuten in aceton.
 • Onthoud dat het reinigen van je penselen slechts weinig tijd hoeft te kosten, wat een kleine prijs is om je penselen mooi te houden, vooral als ze van goede kwaliteit zijn.
 • Als je je penseel niet hebt schoongemaakt en de haren zijn hard en aan elkaar geplakt met verf, dan kan je het penseel wellicht nog redden door die een dag in nagellakverwijderaar te laten weken.
 • Door een kwast 24 uur lang in pure Murphy's Oil Soap te laten weken, kan het meeste van de ingedroogde verf worden verwijderd.

Advertentie

Benodigdheden

 • Milde zeep, penselenzeep of shampoo
 • Schone vodden of papieren handdoeken

Over dit artikel

Acryl penselen en kwasten reinigen - wikiHow (16)

Bijdragen van:

Patrick Coye

Verfspecialist

Aan dit artikel is bijgedragen door Patrick Coye, een van onze vaste schrijvers. Onze vaste schrijvers werken samen met redacteuren om te zorgen dat de inhoud van artikelen kloppend is. Dit artikel is 4.177 keer bekeken.

Categorieën: Tekenen

In andere talen

English:Clean Acrylic Paint Brushes

Español:limpiar los pinceles de pintura acrílica

Русский:очистить кисти с акриловой краской

Deutsch:Acryl Pinsel reinigen

Français:nettoyer la peinture acrylique sur des pinceaux

Bahasa Indonesia:Membersihkan Kuas Cat Akrilik

العربية:تنظيف فرش ألوان الأكريليك

हिन्दी:एक्रिलिक पेंट ब्रश साफ करें (Clean Acrylic Paint Brushes)

 • Afdrukken

Deze pagina is 4.177 keer bekeken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated: 03/28/2023

Views: 6183

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.